Raudonųjų pupelių sausainiai su vyšniomis ir šokoladu

Tai turbūt vienas mano netradiciškiausių kepinių. Raudonosios pupelės desertui? :) Ir kas galėjo pagalvoti, kad rezultatas bus toks puikus!

Pasak įvairių šaltinių čia ir čia, pupelės „priklauso ankštinių daržovių grupei (kaip ir žirniai, lęšiai, soja). Labai maistingos, nes turi daug vertingų baltymų. Riebalų beveik nėra, priešingai negu sojoje – 17%. Labai daug magnio, fosforo, kalio, kalcio, cinko. Šimte gramų pupelių geležies yra beveik pusė per dieną reikiamo kiekio! Deja, nedaug vitamino C, bet folio rūgšties gausu: stiklinėje virtų pupelių yra visas dienai reikalingas kiekis. Vieną arba du kartus per savaitę pietums valgykite patiekalą su pupelėmis arba kitais ankštiniais. Toks patiekalas atstos mėsą, be to, nuo pupelių greitai pasijusite sotūs! Kad pupelės nesukeltų dujų kaupimosi, į jų patiekalus reikia įdėti dašio arba mėtos“.

Šių sausainių receptu susigundžiau labai skaniame My New Roots tinklaraštyje. Nuotraukos tiesiog sužavėjo, o sudėtyje paminėtas juodas šokoladas ir vyšnios tiesiog privertė ilgai negalvoti ir imtis kepimo :) Taigi, rezultatas tikrai maloniai nustebino. Jokio papildomo pupelių skonio nejaučiau (nors kažkokio specifinio skonio jos gal ir neturi), sausainiai gavosi minkšti, sotūs ir su aiškiai juntamu šokolado bei vyšnių skoniu. O jie dar ir sveiki! Kitą dieną vis dar tokie pat minkšti, o skonis dar geresnis.

P. S. Dariau degustaciją, tai niekas nė neįtarė, kad sudėtyje gali būti pupelių :)

Taigi, 15-20 sausainių reikės:

  • 250 g raudonųjų pupelių (išmirkytų ir išvirtų)
  • 2 šaukštų kokosų aliejus (arba sviesto Ghee)
  • 4 šaukštų kakavos miltelių
  • 1/4 arbatinio šaukštelio druskos
  • 1/4 arbatinio šaukštelio čili pipirų miltelių
  • 150 g natūralaus medaus (galima keisti klevų arba agavų sirupu)
  • 2 kiaušinių (originaliame recepte siūloma naudoti Chia sėklas)
  • 1 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto
  • 100-200 g kapoto juodo šokolado (naudojau 90%)
  • 100 g kapotų džiovintų vyšnių (galima naudoti džiovintas spanguoles)

Įkaitinkite orkaitę iki 180C, o kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi. Išvirtas ir atvėsusias pupeles sudėkite į dubenį kartu su kokosų aliejumi, kakava, druska, čili pipirais ir pertrinkite blenderiu ar virtuviniu kombainu, tol, kol produktai susijungs. Pridėkite medaus, kiaušinių ir maišykite toliau. Galiausiai sudėkite kapotą šokoladą ir vyšnias.
Šaukštu dėkite tešlą ir formuokite norimo dydžio sausainius. Šiek tiek išlyginkite viršų, nes kepimo metu jie nesiplečia ir nekyla. Kepkite 15 minučių. Atvėsinkite ir valgykite! Po to laikykite šaldytuve :)

3 Komentaras

Filed under Desertai, Receptai

3 responses to “Raudonųjų pupelių sausainiai su vyšniomis ir šokoladu

  1. ohoho gardumėlis! Labai susigundžiau išbandyti, nes seniai nieko nekepiau :) o ir kokie maistingi!!

  2. Asta

    Labai rekomenduoju! Ir jeigu rasi juodųjų pupelių, pabandyk kepti iš jų :)

  3. Pabandysiu paieškoti, bet šiaip retos jos čia, nesu mačiusi.. Bet gal :)

Parašykite komentarą