Pikantiška avinžirnių ir citrinos sriuba

Tai puikiai sušildanti ir aromatinga sriuba, puikiai tinkanti žiemą, kai už lango spaudžia šaltukas. O avinžirnių nauda turbūt jau ne vienas įsitikinote.

Avinžirniai – vieni iš vertingiausių ankštinių augalų. Tiems, kas reguliariai jų valgo, per kelias savaites sumažėja bendras cholesterolio kiekis kraujyje, daugiausia – “blogojo”. Tai labai geras mangano šaltinis, nes šis elementas suteikia energijos, dalyvauja ląstelių atsinaujinimo procese, gerina riebalų apykaitą, stiprina jungiamąjį audinį. Nedaugelis žino, kad manganas – tvirtiems kaulams būtina medžiaga. Trijose saujose virtų avinžirnių yra visos paros mangano norma – apie 5 mg. Vegetarai iš avinžirnių gali gauti nemažai vertingų baltymų. Šiuose žirniuose baltymų yra tiek pat, kiek jautienoje ar vištienoje, daugiau negu kiaulienoje. Skirtingai nei mėsoje, beveik nėra riebalų, o kalorijų – gerokai mažiau ir sotumo jausmas išlieka tikrai ilgai, ilgiau nei pavalgius mėsos.
Maistinė vertė (100 g virtų avinžirnių) 164 kcal/686 kj: baltymų 8,8 g, riebalų 2,6 g, angliavandenių 27,4 g, skaidulų 7,6 g. Remaintis maistingumo duomenų baze (nutritiondata.self.com), avinžirniai turi daug foliatų (172 mg arba 86% RPN), mangano (1 mg arba 50% RPN) ir vario (0,4 mg arba 40% RPN), taip pat yra fosforo (168 mg arba 24% RPN), geležies (2,9 mg arba 21% RPN), omega3 nesočiųjų riebiųjų rūgščių (0,43 g) šaltinis. Avinžirniuose esantys baltymai yra aukštos kokybės: juos sudaro 9 esminės amino rūgštys. (www.jogosmityba.lt; www.sveikiproduktai.lt).

Šiek tiek pakoreguotas receptas iš Susannah Blake knygos “500 sriubų”, p. 141.

IMG_3142
4 porcijoms reikės:

  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 1 smulkintos česnako skiltelės
  • 1 šaukštelio cinamono
  • 0.5 šaukštelio malto imbiero
  • 1 šaukštelio Garam Masala prieskonių
  • 400 g per naktį mirkytų ir išvirtų avinžirnių
  • 400 g nuluptų ir supjaustytų pomidorų (naudojau konservuotus)
  • 1 l daržovių sultinio
  • 2  šaukštelių petražolių
  • pusės citrinos sulčių
  • pipirų pagal skonį

IMG_3144

Dideliame puode įkaitinkite aliejų. Sudėkite česnaką ir kepinkite apie 4 min. Suberkite cinamoną, imbierą, garam masalą, pusę avinžirnių, pomidorus ir didžiąją dalį sultinio (apie 200 ml sultinio atidėkite). Užvirinkite, sumažinkite ugnį ir pavirkite dar apie 5 min.

Tuo metu virtuvės kombaine arba blenderiu pertrinkite likusius avinžirnius kartu su sultiniu. Gautą tyrę supilkite į sriubą. Suberkite petražoles. Pagardinkite pipirais, citrinos sultimis ir patiekite. Skanaus!

Parašykite komentarą

Filed under Pietūs, Receptai, Vakarienė

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s