Pyragas su meškinių česnakų ir pomidorų įdaru

Šią savaitę pasitaikė tiesiog puiki proga sudalyvauti įdomioje išvykoje į mišką. Kai pranešė, kad keliausime skinti meškinių česnakų, pamaniau, kad juokauja :) Niekada nebuvau nei girdėjusi, nei mačiusi šio augalo, o tuo labiau neįsivaizdavau, kur jį galima naudoti, kokia jo nauda. Taigi, kas tai ir su kuo valgoma? (Jei kartais dar ir be manęs yra pirmą kartą apie šį augalą girdinčių).

Meškinis česnakas (lot. Allium ursinum L.) turi daugybę vardų: platesnis, laukinis česnakas, žalčio česnakas, čeremša, tačiau dažniausiai šis laukinis augalas vadinamas meškiniu česnaku. Jis veši drėgnose lankose, pavėsingose upokšnių pakrantėse ir pomiškiuose. Manoma, kad augalas teigiamai veikia kepenis, tulžį, skrandį ir žarnyną. Be to, turi cholesterolio kiekį kraujyje mažinančių savybių. Meškinių česnakų lapus tinka vartoti balandžio ir gegužės mėnesiais, kol augalas dar nepradėjęs žydėti. Skonis kiek primena paprastų česnakų laiškus, tik pasižymi malonesniu, subtilesniu poskoniu. Šių augalų lapelius tinka valgyti ir žalius, ir termiškai apdorotus.

——————————————————————————————————————————————————-
Pyrago su meškinių česnakų ir pomidorų įdaru receptas iš žurnalo “Virtuvė. Nuo… Iki…” Nr. 5 (35), kuriame paskirtas net atskiras skyrelis šiam miškų augalui :)

Tešlai:
150 g miltų
75 g sviesto
40 g tarkuoto “Džiugo” sūrio
1 kiaušinis
sviesto kepimo indui patepti

Įdarui:
250 g vyšninių pomidorų
2 mėlynieji svogūnai (neturėjau, tai dėjau paprastus)
2  šaukštai alyvuogių aliejaus
apie 50 g (sauja) meškinių česnakų lapelių
250 g grietinėlės sūrio (naudojau “Creme bonjour”)
250 ml  grietinėlės (naudojau 10%)
4 kiaušiniai
žiupsnelis muskato riešuto
druska, pipirai

Persijokite į dubenį miltus, trintuve sutarkuokite sviestą, įberkite žiupsnelį druskos ir suminkykite tešlą. Kai ims kibti prie rankų, įmuškite kiaušinį, suberkite sūrį ir užminkykite vientisą tešlą. Ją suvyniokite į kamuoliuką, įvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą 30 min.
Įdarui nuplaukite ir perpus perpjaukite pomidorus. Plonais pusžiedžiais supjaustykite svogūnus ir pakepinkite karštame aliejuje, kol taps skaidrūs. Meškinius česnakus gerai nuplaukite, sausai nupurtykite ir supjaustykite juostelėmis. Grietinėlės sūrį išsukite su grietinėle ir kiaušiniais iki vientisos masės, įmaišykite svogūnus, meškinius česnakus, įberkite prieskonius ir gerai išmaišykite.
Iškočiokite tešlą ir įklokite į sviestu pateptą skardą. Nupjaukite tešlos kraštelius, o patį pagrindą subadykite šakute. Sukrėskite įdarą, išlyginkite ir galiausiai sudėkite pomidorus. Kepkite iki 180 C įkaitintoje orkaitėje 40-45 min., kol taps auksinės rudos spalvos. Pabarstykite meškinių česnakų lapeliais ir patiekite. Skanaus!

2 Komentaras

Filed under Pietūs, Receptai, Vakarienė

2 responses to “Pyragas su meškinių česnakų ir pomidorų įdaru

  1. d

    ar meškiniai česnakai nėra įtraukti į Lietuvos raudonąją knyga?

  2. Asta

    Kiek žinau taip, bet yra nemažai žmonių, auginančių juos ir darželyje.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s