Meilės kupinas cheesecake!

Ar gali būti geriau? Cheesecake’as man yra kažkas toookio :) Tai vienas iš geriausių ir mėgiamiausių mano desertų :) Jį gaminau jau ne kartą ir visada ieškau dar įdomesnių variacijų. Šiandien dalinuosi ką tik ragautu savo gimtadienio desertu! (Pyragas pusryčiams!!!) Radau jį interneto platybėse pas nepaprastai gražių kepinių autorę Jaclyn.

Nors pirmasis bandymas kėlė nemažą stresą ir rankų virpulį (ypač dekoravimo momentas), bet atrodo susitvarkiau neblogai, nors kitą kartą tikrai tikiu išeis panašesnis į originalą! :)

Naudojau 22 cm kepimo skardą.

Puodelis – 250 ml.

Taigi, reikės:

  • 180 g šokoladinių sausainių “Selga“
  • 90 g sviesto
  • 1 arbatinis šaukštelis cukraus
  • 1 ,5 arbatinio šaukštelio kukurūzų miltų
  • 1/3 puodelio šalto vandens
  • 1,5 puodelio šviežių ar šaldytų braškių (originale buvo avietes)
  • 500 g kreminio sūrio (naudojau Philadelphia)
  • 1/3 puodelio cukraus
  • 1 kiaušinis + 1 kiaušinio baltymas
  • 0,5 arbatinio šaukštelio citrinos sulčių
  • 1 arbatinis šaukštelis vanilės esencijos
  • 170 g baltojo šokolado
  • 1/4 puodelio riebesnės grietinėlės
  • medicininio švirkšto :)

Pirmiausia siūlau pasiruošti sausainių pagrindą. Smulkiai sutrinkite sausainius. Ištirpinus sviestą, sumaišykite su sausainių trupiniais. Gautą masę šaukštu arba pirštais gerai prispauskite prie riebalais patepto torto formos dugno.

Nedideliame puode pakaitinkite cukrų ir kukurūzų miltus. Supilkite vandenį ir sudėkite braškes. Virinkite ant vidutinės ugnies dažnai maišydami, kol braškės suminkštėja ir padažas sutirštėja (apie 5 min). Nuimkite nuo ugnies, atvėsinkite. Pertrinkite per smulkų sietelį, kad padažas būtų vientisas ir be sėklyčių.

Garų vonelėje ištirpinkite šokoladą kartu su grietinėle. Didesniame dubenyje gerai išplakite  kreminį sūrį (mikseriu arba išmaišykite šaukštu) su cukrumi iki purumo. Įmaišykite kiaušinį ir baltymą. Taip pat vanilės esenciją, citrinos sultis. Išmaišykite iki vientisos konsistencijos. Į gautą masę sudėkite pravėsusią šokolado ir grietinėlės masę.

2/3 sūrio masės supilkite ant sausainių pagrindo ir išlyginkite. Uždėkite 2 šaukštus braškių padažo. Lėtai ir atsargiai sudėkite likusią sūrio masę padengdami visą plotą, kad nesimatytų braškių sluoksnis. Perbraukite, lengvai permaišykite viską su krapštuku ar aštriu peiliu, kad barškių sluoksnis apačioje lygiai pasiskirstytų. Tačiau atsargiai, kad padažas nepersimatytų. Išlyginkite pyrago paviršių.

Dabar pasiruoškite švarų medicininį švirkštą (be adatos :) ). Pritraukite jį braškių padažo ir pradėkite spausti taškelius ant pagrindo, pradėdami nuo centro judėkite ratais. Pradėkite nuo mažesnio taškelio ir palaipsniui juos didinkite. Paimkite krapštuką arba aštrų ir smailų peilį, įbeskite nedideliu atstumu nuo centrinio taškelio, šiek tiek įsmeikite į cheesecake’o masę ir pradėkite sukti ratą link kito taškelio (neatitraukiant ir nepakeliant rankos) ir taip iki paskutiniojo. (Nežinau ar aiškiai aprašiau, tačiau bandydama lėkštelėje gavau tik makalionę, o ant pyrago gavosi puikiai (neskaitant pirmųjų dviejų širdelių) tereikėjo krapštuką įsmeigti šiek tiek giliau į sūrio masę)

Kepkite cheesecake’ą 40 min 160C įkaitintoje orkaitėje. Tuomet išjunkite ir palikite dar 5 min šiltai (patariu pyragą stebėti praėjus pusvalandžiui, nes priklausomai nuo orkaitės jis gali imti ruduoti, kas deja nutiko ir man.. Tos papildomos 5-10 min pakenkė išvaizdai). Ištraukite iš orkaitės ir leiskite atvėsti, tada perkelkite į šaldytuvą. Šaldykite bent 6val, o geriausiai per naktį. Patiekite su likusiu braškių padažu ir/ar plakta grietinėle.

Aš mėgavausi dieviško skonio gabalėliu be jokių papildomų priedų.. Nepaprastas skonis!!

9 Komentaras

Filed under Desertai, Receptai

9 responses to “Meilės kupinas cheesecake!

  1. ingeliuke

    O jau tikrai, atrodo dieviškas! Nors ir nesu mėgėja sūrio pyragų (dėl paskutinio itin prasto ragavimo), bet ir papuošimas atrodo labai gražiai, o ir skonis turbūt nepakartojamas :)
    Beje, su gimtadieniu! Romantiškesnės dienos turbūt neįmanoma surasti gimtadieniui :)

  2. Laaaaaaaaabai žavi šito skanumyno dekoracija! Subtilu, minimalu, paprasta ir į dešimtuką!!!! ;)

  3. Asta

    Mane irgi iš pirko žvilgsnio sužavėjo :) O jau gardumas, mmm :)

  4. Asta

    Tikrai nepakartojamas ;) Ačiū už sveikinimus, Ingeliuke ;)

  5. Papuošimas labai smagus! Gera idėja :)

  6. ingeliuke

    originaliam sūrio pyragui nuopelnai tai Jaclyn, bet šiam – tai tikrai pelnytai tau :)

  7. Jolanta

    o uogų negalima būtų pakeisti į uogienę ar džemą?

  8. Asta

    Jeigu uogienė nėra labai skysta, tai turėtų tikti. Svarbu, kad padažas gautųsi tirštokas :)

Parašykite komentarą